Hoopers - hooperstraining

HOOPERSTRAINING
Ga naar de inhoud

Hoopers

  Wat is Hoopers?
  Hoopers is de nieuwste hondensport in Nederland. Oorspronkelijk komt deze vorm van hondensport uit Amerika. Daar is het ontwikkeld voor honden die nog niet aan Agility (behendigheid) mee kunnen doen omdat ze te jong zijn of voor honden die te oud zijn en de lichamelijke belasting niet meer aan kunnen. In Nederland is het nu helemaal in opkomst.

  Mentale en fysieke belasting
  Hoopers is een sport met bepaalde fysieke en mentale eisen. De aangepaste hindernissen zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel de hond als de handler. Dat betekent dat vrijwel elke hond kan meedoen met deze sport en ook vrijwel elke handler dit kan doen.
  Van de hond wordt veel denkwerk verwacht, maar ook fysieke uitdaging. Van de handler wordt ook veel denkwerk verwacht, maar het fysieke aspect is voor deze beperkter.

  Geschikt voor .............
  Hoopers is dus geschikt voor een zeer brede doelgroep .
  - Het is een volwaardige op zichzelfstaande sport geschikt voor bijna alle honden.
  - Het bevordert de samenwerking en binding met de handler.
  - De handler wordt bewuster van de eigen lichaamstaal.
  - Het kan dienen als voorbereiding op een andere sport.
  - Honden die fysiek minder belastbaar zijn, kunnen alsnog een leuke sport beoefenen.
  - Het is goed te combinerenmet andere sporten omdat het niet conflicteert met andere oefeningen.
  - Het is een sport voor honden van bijna alle leeftijden.

  Hindernissen
  De hindernissen bij Hoopers zijn allemaal laag bij de grond om de belasting voor de hond zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt gewerkt met hoopers, tonnen, gates en tunnels. De hond springt dus NIET en er zijn geen hoogtehindernissen in deze sport aanwezig. De lijnen die de hond loopt zijn vloeiend, dus zonder scherpe draaibewegingen.
  Hoopers: halfronde poortjes waar de hond onderdoor loopt.
  Tunnels: er worden tunnels van 1 en 3 meter gebruikt waar de hond doorheen loopt.
  Tonnen: obstakels waar de hond omheen of achterdoor loopt.
  Gates: obstakels waar de hond omheen of achterdoor loopt.


  Wat is het doel?
  Allereerst worden de basisvaardigheden aangeleerd. Alle vaardigheden worden positief aangeleerd, omdat de hond uiteindelijk een parcours zelfstandig dient af te leggen op stem- en lichaamsaanwijzigingen van de handler, die daarbij op één plek blijft staan en die dus niet hoeft mee te rennen en zelfs niet hoeft mee te lopen (het lijnparcours uitgezonderd).
  Uiteindelijk kunnen de aangeleerde vaardigheden om de hindernissen te nemen worden gekoppeld in een parcours. Dan wordt er voor de hond een positie aangegeven, waar vanuit de hond dient te starten en een vaste positie (uitgezonderd het lijnparcours) voor de handler, die de hond vanuit die positie over het parcours dirigeert met stem- en handaanwijzigingen. Het is een fantastische sport om voor je plezier te doen en zeker voor het plezier van de hond. En mocht competitie je meer aanspreken, dan is dat ook een optie.
Terug naar de inhoud